F.A.Q.

Wat is maritiem verbruik en hoe voorkom je kosten?

  • 25 October 2019
  • 0 reacties
  • 2297 Bekeken

  • Anonymous
  • 0 reacties

In het vliegtuig zetten de meeste mensen hun telefoon op de vliegtuigstand of uit, dus onverwachte kosten na een vliegreis komen nauwelijks voor.  Als je echter een grote afstand over zee aflegt kan je eerder te maken krijgen met onverwachte kosten door maritiem verbruik. Zeker als je voor je gevoel binnen Europa blijft kunnen die kosten vragen oproepen. 

De zee en lucht vallen voor providers namelijk buiten een landzone en worden dus aangemerkt als satelliet netwerk ofwel Zone 4. Als jij in het vliegtuig of op de boot stapt zal je toestel proberen zo lang mogelijk verbinding te houden met een netwerk op het land. Zodra de telefoon geen verbinding meer kan maken met een landnetwerk zal deze overschakelen op een satellietverbinding waardoor dus andere (veel hogere) tarieven gelden. Deze netwerken vallen namelijk niet onder de 'roam like at home' regelgeving.

Stel je gaat in Nederland aan boord van de ferry naar Newcastle. Tijdens die reis maakt je telefoon vervolgens verbinding met het zogenaamde maritieme netwerk, bijvoorbeeld het Noorse Maritime Communications of het Italiaanse TIM Maritime Services. Op de specificatie van de factuur is het dus mogelijk een ander land aan te treffen. Het gaat hier dus niet om een land waar je geweest zou zijn, maar om een land van wiens maritieme netwerk jij gebruik hebt gemaakt.

Deze maritieme netwerken maken het mogelijk om aan boord te bellen, smsjes te versturen of data te gebruiken via de satelliet. Op zee is er immers geen 3G- of 4G-verbinding beschikbaar. 

Hoe kan je deze kosten voorkomen?

Wat je het beste kunt doen voordat  je aan boord gaat, of eigenlijk altijd als je op vakantie bent, is de optie ‘Handmatig netwerk selecteren’ aanzetten. Selecteer vervolgens je eigen Nederlandse netwerk, dan is de kans klein dat hij vervolgens aan boord ‘automatisch’ (want dat staat uit) verbinding maakt met het maritieme netwerk. Hierna selecteer je in het land van aankomst het netwerk van de provider die je daar gaat gebruiken.

Op deze manier heb je op zee nog vrij lang verbinding met je eigen landnetwerk langs de kust, die ook steeds verder zee-inwaarts worden uitgebreid. Als je helemaal geen risico wilt lopen, kun je je mobiele netwerk het beste helemaal uitzetten of mobiel internet in het buitenland uitschakelen via de Buitenland pagina op Mijn Simpel. 

De Mijn Simpel pagina is altijd gratis te bereiken zodat je jouw instellingen aan kunt passen.


0 reacties

Geen reactie

Reageer